2024 Zorunlu Trafik Sigortası genel şartları ve asgari limitleri nedir neleri kapsar ve neleri kapsamaz


Trafik sigortası nedir ve ne işe yarar?

Türkiye’de karayollara çıkmak isteyen tüm araçların sahipleri zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekiyor. Araçlar ile ilgili farklı sigorta türleri var. Ama sadece trafik sigortası denilen mali sorumluluk sigortası zorunludur. Sürüş halinde kaza yaptığınızda, kaza tespit tutanağı pdf veya mobil kaza tutanağı şeklinde tutanak tutmanız gerkiyor. Tutanağın, başka kişinin canı veya malına zarar verdiğiniz durumda devreye girer. Ve sonuçta zararınızı poliçe limiti dahilinde karşılar. Bir kaza yaptığınız zaman, kazanın sorumlusu siz olduğunuz durumda sigortanız devreye girer. Ve karşı tarafın zararlarını öder. Ama sizin zararlarınızı ödemez. Sadece kaza sorumlusu karşı taraf ise, sizin zararlarınızı karşı tarafın sigorta şirketi öder. Yoksa zararlarınızı kendiniz ödemelisiniz veya Kasko araba sigortanız varsa, sizin kasko sigorta şirketiniz öder.

Genel Şartları

zorunlu trafik araç araba sigortası genel şartları 2023 2024
Trafik Sigortası genel şartları

Türkiyede yapılan Zorunlu Arac sigortası Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Sadece sürüş halinde yaptığınız kazaları, Zorunlu trafik sigortası kapsar.

ABD gibi bazı ülkelerde, zorunlu Arac sigortası hem belli araç hem de sürücü bazında uygulanır. Yani araç sigortası belli bir araç ve onu kullanacak belli sürücülere mahsus hesaplanır ve satılır. İlgili sürücü başka araç sürürken kaza yaparsa veya arç’ı başka sürücü sürürken kaza yaparsa sigorta kapsamına girmeyebilir. Ama Türkiyede, dünyanın bir çok ülkesi gibi trafik sigortası Araç bazında olur. Yani araç sigortalı ise, o aracı kim sürerse sürsün sigorta dahilindedir. ABD’de araç sigortası veya Auto Insurance in USA konusunda bilgi almak için tıklayın.

trafik sigortası neleri Kapsar

  • Kazada Sadece Kusurlu tarafın Trafik sigortası, kusursuz tarafta meydana gelen hasarlar kapsar. Kusurlu tarafın hasarları(maddi hasarlar veya kusurlu sürücünün aracında bulunan kendisi ve ailesinin cani hasarları) kapsam dışındadır.
  • Elektrik direği, lamba, çöp bidonu, yangın musluğu gibi kamuya ait mallara ve üçüncü kişilere ait ev, dükkân gibi mallara verilen maddi zararlar da araba sigortası kapsamındadır.
  • Trafik kazasında yaralananlara yapılan ilk yardım hizmetleri, doktor muayeneleri, tedaviler, ilaçlar gibi hastane masrafları, trafik sigorta poliçesi teminatı altındadır. Aynı şekilde yaralananların kısmi ya da süresiz çalışmaz hale gelbilir. Bu durumunda, yaralanan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları, trafik sigortası tarafından ekonomik olarak güvence altına alınır.
  • Kaza sırasında ölenlerin defin masraflarını sigorta şirketi öder. Birde vefat edenlerin bakmakla yükümlü olduğu kişi ya da kişilerin kaza sürecindeki zararları trafik sigortası kapsamı altındadır. Böyle durumlarda hayat sigortası da ortaya girer.
  • Kazada siz suçlu olmasanız bile, karşı taraf yine de sizin haksız olduğununuzu iddia edip size dava açabilir. Böyle durumlarda, tüm savunma masrafları, avukatlık ve mahkeme ücretleri trafik sigortası tarafından teminat altına alınır.

Zorunlu Arac sigortası neleri Kapsamaz

  • Arabayı İşleten veya kullanan kişi, tazminat taleplerini kapsmaz. Örneğin araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararları kapsamaz.
  • Çalınan ya da gasp edilen araçların neden olduğu trafik kazalarında, araç sahibi ve sigorta şirketinin sorumlu değil. Onun için trafik sigortası Tazminat ödemez.
  • Arabayı İşletenin ailesi( eşi, evlat ve evladlıkları ve birlikte yaşadığı kardeşleri) üçüncü taraf sayılmıyor. Ve kazadan dolayı hasarlarını, sigorta şirketi karşılamaz.
  • Zarar görenlerin normal bagaj ve benzeri eşya dışında, araçta bulunan eşyalar kapsam dışıdır.
  • Manevi tazminat taleplerine Sigorta şirketi Teminat ödemez
  • Alım satım, bakım-onarım ve benzeri işlemler için serviste bulunan araçların neden olduğu zararlar, trafik sigortası kapsamında değildir. Bu zararlar tamamen araç servisini işleten firmanın sorumluluğundadır.
  • İşletenin aracına veya o arac ile çekilen römorklara gelen hasar teminat dışındadı
  • Araç yarışa katırsa veya yarışa eşlik ederse,Sigortacı meydana gelen kazalara teminat ödemez.
  • Bisiklet veya elektrikli bisikletler ile meydana gelen kazalar kapsam dışıdır.
  • Terör eylemleri için kullanılırken yapılan kazalardan, trafik sigortası sorumlu değildir.
trafik sigortası nedir ne ise yarar neleri kapsar ve kapsamaz asgari teminatları ve kapsamı 2023-2024
trafik sigortası asgari teminatları ve kapsamı

2024 Zorunlu Trafik sigortası teminatları ve Asgari Limitleri

Farklı sigorta şirketleri, maddi ve cani hasarlar karşılığında teminat öder. Bu teminat’ın en fazla ne kadar olacağı sigorta poliçesi belirler. Teminat ne kadar yüksek olursa o kadar daha pahalı olur yani o kadar daha çok prim ödersiniz. Karşılığında, sizin kusurlu olduğunuz büyük bir kaza durumunda ve hasarın yüksek olduğu durumda endişeniz olmaz. Ama teminat düşük olursa zararın teminat seviyesi kadarını sigorta şirketi öder, kalan kısmını siz ödemekle yükümlüsünüz. Peki daha az prim ödemek için teminat, istediğimiz kadar düşük olabilir mi? İşte burada asgari teminatlar zorunlu kılınıyor. Yani zorunlu trafik sigortasında, teminatlar belli bir limitlerin altında olamaz. Bu limitler enflasyona endeksli her yıl değişiyor.

2021 için zorunlu arac sigortasından ödenen maddi teminat tutarı araç başına 43 bin lira, kaza başına 86 bin lira olması zorunluydu. 2022’nin başından itibaren mevzuata göre vefat, sakatlık, sağlık ve maddi teminat limitleri arttı. 2024 yılında araç başına maddi teminat tutarı en az 50 bin lira, kaza başına da en az 100 bin liraya olması zorunludur. Sakatlık ve vefat tazminatı ise 2021 için kişi başına 430 bin lira, kaza başına da 2 milyon 100 bin liraydı. Bu limitler 2022’de vefat ve sakatlık teminatları asgari limitleri kişi başına en az 500 bin liraya, kaza başına da en az 2 milyon 500 bin liraya yükselmiştir. Aynı şekilde diğer araç gruplarında da teminat limitleri yükseltilmiştir.

Trafik sigortası Başlangıcı ve Sonu

Sigorta poliçesinde, başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerdir. Aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer.

Benzer Yazılar