Kasko Sigortası nedir? genel şartları, kapsamı ve teminatları

Kasko sigortası nedir?

Kasko sigortası Türkiye’de en yaygın olan sigorta dallarından biridir. Peki kasko sigorta nedir? Neleri kapsar? Kasko genel şartları nedir? Kasko sigortasının amacı farklı nedenlerden dolayı araç üzerindeki maddi hasarları güvence altına almaktır. Yani kasko sigorta ile sigortacı, aracınızın bütünlüğünü tehdit eden bir rizikonun gerçekleşmesiyle meydana gelecek hasarı karşılar.

Kasko sigortası Genel Şartları nedir?

Kasko Sigorta ile aracınızı aşağıda belirtilen risklerin gerçekleşmesi durumunda, maddi zararları teminat altına alırsınız.(SEDDK)

  1. Aracın karayolunda veya demiryolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz araçlarla çarpışması,
  2. Ani ve harici etkiler neticesinde, aracınıza sabit veya hareketli bir cismin çarpması veya aracın böyle bir cisme çarpması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar. Bu kazalar gerek hareket gerek durma halinde iken sigortalının veya aracı kullananın iradesi dışında ,
  3. Bir başka kişinin kötü niyet veya muziplikle yaptıkları hareketlerin yol açacağı zararlar. Veya fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin yol açacağı zararlar,
  4. Aracın yanması
  5. Aracın veya araç parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi
kasko sigortası nedir türleri ve şartları
kasko sigortası nedir

Kasko sigortası türleri

Dar Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarından bir kısmı için teminatın verildiği üründür.

Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamı için teminatın verildiği üründür

Genişletilmiş Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamını kapsar. Ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil ettiğiniz bazı riskler için teminatın sağlar.

Tam Kasko: Yukarıdaki teminat gruplarının tamamını kapsar. Ek sözleşme ile teminat kapsamına dahil ettiğiniz kapsayabileceği tüm riskler için teminatın sağlar.

Ek Sözleşme ile Teminat Kapsamına Dahil Edilebilecek Zararlar

Aşağıdabelirtilen halleri ancak ek sözleşmeyle teminat altına alabilirsiniz:

  • Türkiye sınırları dışında meydana gelen zararlar,
  • Grev, Iokavt, kargaşalık ile halk hareketleri sonucunda meydana gelen zararlar. Aynı şekilde bunları önlemek ve etkileri azaltmak üzere yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar.
  • 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ile meydana gelen zararlar. Ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydana gelen zararlar,
  • Deprem, toprak kayması, fırtına, dolu, yıldırım veya yanardağ püskürmesi nedeni ile meydana gelen zararlar,
  • Sel ve su baskını ile meydana gelen zararlar,
  • Araçta sigara benzeri maddelerin teması ile meydana gelen yangın dışındaki zararlar,
  • Yetkili olmayan kişilere çektirilen araca gelen zararlar. Ek olarak kurallara uygun olmadan çekilen veya çektirilen araçlara gelen zararlar,
  • Aracın sigorta kapsamına giren tam veya kısmi bir zarara uğraması nedeni ile kullanım ve gelir kaybından doğan zararlar. Tam hasar halinde tazminatın ödenmesine, kısmi hasar halinde hasarın giderilmesine kadar olan sürede poliçede bu korumaya ilişkin belirtilen limitle sınırlı olmak üzere kullanım ve gelir kaybından doğan zararlar.
  • Aracın, kurallara uygun bir şekilde yasal olarak taşınmasına izin verilen patlayıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeler taşınması nedeniyle uğrayacağı zararlar.
  • Aracın iddia ve yarışlara katılması sonucu ile bunlara hazırlık denemeleri sırasında meydana gelen zararlar,
  • Araç anahtarının ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar,
  • Ek sözleşmede belirtilen haller sonucunda kaybolan ve çalınan anahtarlar. Dolayısıyla aracın kilit mekanizmasının değiştirilmesi nedeniyle uğranılan zararlar,

Kasko sigorta Kapsamına Dahil Edilebilecek Zararlar(devam)

  • Kemirgen ve ek sözleşmede belirtilen durumlar dahilinde diğer hayvanların vereceği zararlar,
  • Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar, kırılmalar ile lastiklerde meydana gelen zararlar. Bu zararlar sigorta kapsamına giren başka bir olayın sonucu olmamalıdır.
  • Sigorta poliçesinde yukarıda sayılmayan ve bu Genel Şartlarda teminat dışında kalan zararlar arasında düzenlenmeyen rizikolar için de ek sözleşme ile teminat sağlanabilir.

Teminat Dışında Kalan Zararlar

Aşağıdaki hallerde araçta meydana gelen zararlar sigorta teminatının dışındadır:

  • Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın) nedeniyle meydana gelen zararlar. Aynı şekilde iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu gelen zararlar. Nükleer atıklardan veya bunlara atfedilen nedenlerden meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmaları. Ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin neden olduğu bütün zararlar.
  • Kamu otoritesi tarafından çekilme hali hariç araçta yapılacak tasarruflar nedeniyle meydana gelen zararlar,
  • Poliçede gösterilen aracın, ehliyeti olmayan birinin kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
  • uyuşturucu madde veya alkollü içki almış kişilerce kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,

Kasko sigorta Teminat Dışında Kalan Zararlar

  • Araca, sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulunduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar. Ek olarak sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı aracın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar.
  • Aracın kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar kasko dışındadır. Fakat aracın kendi gücü ile girip çıkacağı ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında kaskoya dahildir. Ek olarak aracın bir hasar veya arıza nedeniyle zorunlu olarak taşınması veya çekilmesi nedeniyle meydana gelen teminat kapsamındaki zararlar da kaskoya dahildir.
  • Aracın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşımasından kaynaklanan zararlar. Fakat bu zararlar münhasıran aracın istiap haddinin aşılmasından kaynaklanan zararlar ise kasko dışında olur.
  • 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri nedeniyle oluşacak bütün zararlar. Bu eylemlerden doğan sabotaj sonucunda oluşan Zararlar. Veya bu eylemleri önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler. Mudahileler sonucu meydana gelen biyolojik ve/veya kimyasal kirlenme, bulaşma veya zehirlenmeler nedeniyle oluşacak bütün zararlar.
  • Zorunlu haller hariç olmak üzere bu maddenin üstteki ihlaller nedeniyle, sürücünün kimliğinin tespit edilmesini engellemek için kaza yerinden ayrılması. Zorunlu Haller tedavi veya yardım amaçlı sağlık kuruluşuna gitme, can güvenliği nedeniyle uzaklaşma vb durumlardır.

İlginizi çekebilir