Sigorta Kolları nedir, 4a, 4b, 4c, Kısa vadeli ve uzun vadeli

Sigorta Kolları ne demek? kimler 4a, 4b, ya da 4c sigortalı olur? ssk ve bağkur hangisine denk gelir? kısa vadeli sigorta kolu ne demek?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eskiden varolan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünü aynı çatı altında toplayarak 2008 yılında kurulmuştur.

Kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kolu nedir?

5510 sayılı Kanun’da sosyal sigorta kolları iki grupta ele alınmıştır. Bunlar kısa vadeli ve uzun vadeli sigorta kollarıdır. Kısa vadeli sigorta kolları nispeten kısa süre için ödenen primlerle kısa süreli yardımları yapan sigortalardır. İş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık ve analık sigortaları bu grupta yer almaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdi ile çalışanlar (Md 4/1-a) ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (Md 4/1-b) kısa vadeli sigorta kolları kapsamındadır.

Uzun vadeli sigorta kolları ise uzun süre ödenen primler karşılığı uzun süreli yardımların yapıldığı sigortalardır. Uzun vadeli sigortalar, sigortalı tarafından uzun süreli sosyal güvenlik yardımlarının yapıldığı sigortalardır. Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları da bu grupta yer almaktadır.

Sigorta Kolları nedir, 4a, 4b, 4c, Kısa vadeli ve uzun vadeli sgk sigorta kolu
SGK Sigorta Kolları

4a 4b ve 4c sigorta kolu ne demek ve kimler kapsamında

Aşağıda gruplandırılmış olarak sıralanan kişiler, 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı sayılmaktadır. Bu sigorta kolları, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarında uygulanmaktadır.

4/1-(a) veya 4A Sigorta kolu

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlardır. İşverenler bu kişilerin SGK primlerini odemek ile yükümlüdür. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yer alan sigortalıları ifade eder. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılardır. Genel olarak 2008 Ekim ayı öncesinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu(SSK) hükümlerine tabi olan sigortalılar bu kapsamdadır.

4/1-(b) veya 4B Sigortalısı

bağımsız çalışanlardır ve SGK primlerini kendileri öder. 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendi kapsamında yer alan sigortalıları ifade eder. Genel olarak kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanları kapsar. Kısacası 2008 Ekim ayı öncesinde Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) kapsamında olan sigortalılardır. Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar bu kapsamda yer alır.

4/1-(c) veya 4C Sigortalısı

Kamu idarelerinde çalışanların sigorta koludur. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yer alan sigortalıları ifade eder. Kamu kurum ve kuruluşlarında kamu görevlisi olarak çalışan sigortalılardır. Genel olarak 2008 Ekim ayı öncesinde Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olan sigortalılar bu kapsamdadır.

KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI

Kısa vadeli sigorta kolları, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana gruba ayrılır:

  • Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları
  • Sosyal Riskler: Hastalık ve Analık halleridir.

Kısa Vadeli Sigorta kolu Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?

  1. Hizmet akdi ile çalışanlar (4/a)
  2. Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (4/b kapsamında sigortalılar)
  3. Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle vergisi mükellefi olanlar
  4. Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar
  5. Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları. Diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları.
  6. Tarımsal faaliyette bulunanlar.
  7. Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular
  8. Aday çırak, çırak ve stajyerler,
  9. Harp Malulleri ile Vazife Malullüğü aylığı bağlanmış malullerden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında çalışanlar
  10. Türkiye İş Kurumu kursiyerleri
  11. Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde işverenlerin yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
  12. İntörn öğrenciler
  13. Tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süresiz çalışan sigortalılar
  14. Ek 9 uncu maddede belirtilen şartlarda ev hizmetlerinde çalışan sigortalılar